21. května 2014

Návod na malý květinový svícínek

Na přání jedné milé slečny nebo paní
jsem sepsala návod 
na tento svícínek. 

A rozhodla se, že se o něj podělím se všemi 
tvořivými.
 :-)

 Tak tedy:

Potřebujeme bavlněnou přízi, háček č. 2,5, skleněné kalíšky na čajové svíčky ( já kupovala v Tescu 10 ks za 60,- , ještě výhodněji koupíte v Ikee ) a samozřejmě svíčky:-)



 Nejprve si uháčkujeme "futrálek" na skleněný kalíšek. Háčkovala jsem v kruhových řadách,neukončovala jsem každou řadu pevným okem, ale háčkovala ve spirále.


Začneme tzv. magickým kroužkem.
1.řada: Do magického kroužku vháčkujeme 7 KS.
2.řada: Do každého KS uháčkujeme 2 KS (=14 KS )
3.řada: Do každého druhého KS uháčkujeme 2 KS (=21 KS)
4.řada: Do každého třetího KS uháčkujeme 2 KS (=28 KS)
5.řada: Do každého čtvrtého KS uháčkujeme 2 KS (=35 KS)
6.řada: Do každého KS po jednom KS (=35 KS)
7.řada: Do každého KS po jednom KS, ALE háčkujeme pouze za přední nit. (=35 KS)
8.-13.řada: Do každého KS (teď již za obě nitky) háčkujeme po jednom KS (=35 KS)
Ukončíme pevným okem. Ustřihneme. Kalíšek je hotov.

Rub je ta hrubší strana ( jakoby křížky vytvořené krátkými sloupky), hladší je líc. Na líci vidíme tu jakoby vlnovku, která se nám vytvořila při háčkování 7.řady za přední nit. Do těchto jednotlivých "vlnek" začínáme háčkovat kytičku (změna barvy, chcete-li).

1.řada kytičky:
Připojíme přízi tam, kde se střetává začátek a konec té 7.řady kalíšku. Následující jeden krátký sloupek vynecháme, do dalšího háčkujeme 6 dlouhých sloupků. Další oko vynecháme a do dalšího (čtvrtého) ukončíme vznikající vějířek pevným okem. Zase jedno oko vynecháme, do druhého 6 DS, třetí vynecháme a do čtvrtého pevné oko. A tak dokola až do konce řady.

2.řada kytičky:
Uháčkujeme si jako náhradu za první dlouhý sloupek 2 ŘO a směrem doleva (proti hodin.ručičkám) háčkujeme za zadní nitku krátkých sloupků 6.řady kalíšku (je to dobře vidět, kam ). Háčkujeme střídavě po jednom a po dvou dlouhých sloupcích          ( 1 DS, 2 DS, 1 DS, 2 DS atd.) až do konce řady. Tím vlastně kytičku zvětšíme a pak nám vynikne další řada okvětních lístků. Ukončíme pevným okem do druhého ŘO ze začátku.


3.řada kytičky:
Shodně jako její 1.řada. První oko vynecháme, do druhého 6 DS, třetí vynecháme, do čtvrtého pevné oko. A zase dokola až do konce řady, končíme pevným okem, ukončíme, přízi zapošijeme. Můžete takto klidně pokračovat další řadou, zase byste nejprve kytičku zvětšila řadou dlouhých sloupků, kdy byste do každého třetího uháčkovala dva DS ( 1 1 2, 1 1 2, ...atd. a to do vroubků vzniklých při háčkování vějířků, tedy už ne do vroubků na kalíšku) a pak háčkovala vějířky.
  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem vám moc děkuji za milé komentáře...